Versenykiírás - Mattolna

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Versenykiírás

Rozsnyay EV

ROZSNYAY MÁTYÁS EMLÉKVERSENY
2017-18

IDŐPONTOK:

1. forduló - 2017. szeptember 30. - Tamási,

2. forduló - 2017. november 11. - Szekszárd
3. forduló - 2017. november 25. - Decs
4. forduló - 2013. december 09. - Bátaszék


A Rozsnyay Mátyás Emlékverseny rendezőinek figyelmébe!

Díjazás:    8 -  évesek 3-3 érem 12 oklevél 1 kupa
              10 - évesek 3-3 érem 12 oklevél 1 kupa
              12 - évesek 3-3 érem 12 oklevél 1 kupa
              15 - évesek 3-3 érem 12 oklevél 1 kupa

Összesen: 24 érem, 48 oklevél és 4 kupa beszerzésére van szükség az adott versenynapra.
 

Rozsnyay Mátyás EmlékversenyRozsnyay Mátyás gyógyszerész és kémikus Szabadszálláson született 1831 máj. 14-én. Iskoláit Kecskeméten végezte, majd a bécsújhelyi katonai akadémia hallgatója lett, innen azonban 1848-ban kilépett és a gyógyszerészi pályára ment; az egyetemi tanulmányokat Pesten és Bécsben végezte. Ezután mint a szabadszállási gyógyszertár kezelője, laboratóriumában a kémiát tanulmányozta. A 60-as években lett gyógyszerész Zombán (Tolna) és itt nagy buzgósággal fogott annak a kérdésnek megoldásához, amelyet a magyar orvosok és természetvizsgálók XII. és XIII. nagygyűlése pályázatul tűzött ki, hogy miként lehetne a kinin keserű ízét elvenni, hogy a gyermekeknek is adagolni lehessen. A fiumei (XIV.) nagygyűlésen a pályadíjat Rozsnyay nyerte el, de találmányából nem csinált titkot, hanem díjtalanul a közegészségnek engedte át. E készítmény Chininum tannicum insipidum Rozsnyay néven szerepel a magyar gyógyszerkönyvben úgyszólván az egész világon elterjedt. Fiatalabb korában (1859) A sakkjáték elemei címen megírta az első magyar sakk-könyvek egyikét. Kevéssé ismert, hogy tőle származnak a sakkbábuk mai elnevezései, mint a gyalog, huszár, bástya stb., hiszen ezeket addig számtalan különböző néven illettek ( pl. pór, ló, torony).
Zombán napjainkban emléktábla őrzi Rozsnyay Mátyás
gyógyszerészeti és sakk-nyelvészeti tevékenységét.A Rozsnyay Mátyás Sakk EmlékversenyTolna megyében 1992 óta zajlik. Eleinte csapatversenyként került lebonyolításra, majd Rudolf László javaslatára az iskolai sakkozás létszámának erősödésével áttértünk az egyéni és csapat lebonyolításra. Rudolf László hosszú éveken keresztül szervezője és versenybírója volt a Rozsnyay Mátyás Emlékversenynek és Rittmann László tanár úrral közösen dolgoztak a versenysorozat fejlődésén.

A megyei sakkszövetség az elmúlt időszakban egyre nagyobb hangsúlyt fektet az ifjúsági sakkozás szervezettebbé alakítására, amelynek ez a versenysorozat egyik kiemelkedően fontos terepe. Papp Csaba elnök vezetésével és tevékeny szerepvállalásával az emlékverseny napjainkra komoly versenysorozattá nőtte ki magát és az iskolai oktatásban résztvevő gyerekek számára a versenysakkozás felé vezető első lépcsőfoknak számít. A Tona-megyei sakk-sikerek valódi bölcsője ez a versenysorozat, ahol megyénk ifjúsági élsakkozóinak zöme rendszeresen megfordult.


A versenysorozat nyolc állomásból áll, amelyből a hat legjobb eredmény kerül az összetett verseny értékelésébe.


Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz