Program - Mattolna

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Program

Régiós Iskola

Program

TEHETSÉGTŐL A TUDÁSIG
TALENTUM PROGRAM

A Talentum Program egy középtávú (3 év) oktatási terv amely a kiemelkedő képességű a versenysakkozást célul tűző gyerekek kiválasztását és fejlesztését kívánja megvalósítani.
A program helyszíne: Tolna-megye, Dombori üdülőtelep.
A programot vezető edző:
Molnár Béla nemzetközi mester


A kiválasztás programja

A programban részvevők kiválasztása a MATTOLNA TEHETSÉGKUTATÓ TÁBORBAN történik amelynek időpontja 2011. augusztus 20-27. Dombori.
Az egyhetes táborba a 8-10-12 év alatti korosztályok tehetségei nevezhetnek, ahol képességmérő tesztek, előadások, versenyek és szimultán szerepel a programban.
A tábor végén a versenyzők teljesítményét értékelve kerülnek kiválasztásra és nyernek felvételt a TALENTUM PROGRAMBAN szereplő fiatalok.


Az oktatási csoport létszáma: 6-8 fő
Életkor: 8-10 év
Oktatás ideje: havonta 5 nap

Az 1 év tervezése:

SZAKMAI TERV:
Az első év fő irányvonalát az alapképességek fejlesztése képezi. Az összpontosítás, a rövid- és hosszú-távú memória, vizuális képesség, a kreatív gondolkodás és probléma megoldó képesség fejlesztését tűzzük ki célul. A sakkoktatásban a  kombinációs játék fejlesztése, a taktikai képzés és az ezzel összefüggő változatszámítás áll az oktatás súlypontjában. Az alapvető ismeretek oktatására és gyakorlására a játék különböző fázisain keresztül kerül sor, az aktív és kezdeményező sakkszemlélet, sakkgondolkodás fejlesztésével.
Ebben az időszakban a képességfejlesztés feladatain kívül kiemelt figyelmet fordítunk, az egyéni motiváció, az önálló feladatmegoldás ösztönzésére.

A 2 év  koncepciója:

SZAKMAI TERV:
Az oktatás középpontjában a stratégia és pozíciójáték ismeretei állnak. Az állásértékelés statikus és dinamikus tényezői, az elemző képesség fejlesztése a tudatos és célszerű gondolkodás, a különböző döntés-mechanizmusok gyakorlására kerül sor ebben az évben. A sakkozó gondolkodásának szemléltetése a különböző sakkbeli stílusok alapján a sakkozás nagyjaival, a valódi példaképekkel ismerkedünk, érintőlegesen áttekintjük a sakkozás kultúrájának múltját és jelenét.

A 3 év  feladatai:

SZAKMAI TERV:
Ebben az évben a sakkozás emberi oldalát, a sakkjáték pszichológiáját emeljük az oktatás középpontjába. A tudatos felkészülés a versenyekre, a verseny alatti életmód kérdései, az önfegyelem és aktív problémakezelés, a stressz helyzetek megoldása, pozitív gondolkodás és a versenytaktika szerepel az éves oktatási anyagban.

Programunk célkitűzése, hogy kiválassza azokat a tehetségeket, akik alkalmasak és felkészültek a magas szintű versenysakkozásra. Iskolánkban a 3 év során ehhez megfelelő alapképzést kapnak és reményeink szerint a Maróczy Géza Központi Sakkiskola egyéni edzésprogramjával együttműködve a magyar ifjúsági sakkozást nemzetközi szinten is eredményes, az olimpiai csapatunk számára utánpótlást jelentő versenyzőkhöz segíti.


 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz